A Magyar Unitárius Egyház Kolozsvári Gyűjtőkönyvtárának sorozatában jelent meg a kutatócsoport tagja, Molnár Lehel kötete, Az unitárius püspöki vizitáció rendszere a korai újkorban című monográfia.

A egyházlátogatási jegyzőkönyvek betekintést nyújtanak az egyházak anyagi, erkölcsi életébe, bíráskodási rendszerébe és annak gyakorlatába. Molnár Lehel kutatásai az unitárius egyház első vizitációs jegyzőkönyvének a történeti hátterét tárják fel. Az évszázadokat átfotó, több kötetre rúgó unitárius egyházi jegyzőkönyvek közül az első Almási Gergely Miklós püspökhöz fűződőtt, aki 1692 és 1725 között járta végig a Háromszéki Egyházkör gyülekezeteit. img 4029 1

 

A szerző arra volt kíváncsi, hogy mik voltak azok az egyházpolitikai mozgatórugók, amelyek lehetővé tették, hogy Keserűi Dajka János református püspök a háromszéki unitáriusokat a saját joghatósága alá hajtsa. Megvizsgálta azt a topikussá vált hagyományt is, miszerint az erdélyi reformációt követően a 17. század elejéig a háromszéki protestáns gyülekezetek tulajdonképpen mind unitáriusok voltak és csak Keserűi 1619-es térítő fellépésének következtében váltak reformátusokká.

Molnár Lehel: Az unitárius püspöki vizitáció rendszere a korai újkorban. A Magyar Unitárius Egyház Kolozsvári Gyűjtőlevéltárának és Nagykönyvtárának Kiadványai 10., Kolozsvár: Magyar Unitárius Egyház, 2022.