Események

Budapesten rendezték meg 2021. május 6‒8. között a RefoRC tizedik éves konferenciáját az MTA BTK Lendület Hosszú Reformáció Kelet Európában 1500‒1800 Kutatócsoport, a BTK Irodalomtudományi Intézet és a RefoRC szervezésében, amelynek központi témája a hosszú reformáció és a kora újkori kereszténység volt.

A hosszú reformáció koncepciója az 1990-es években jelent meg a reformációtörténeti szakirodalomban, azzal a céllal, hogy új megközelítések érvényesüljenek a10thannualreforcconferencevisual reformációkutatásban, valamint a kutatók az eddigi eredményeket eltérő szempontok szerinti interpretációnak vessék alá. A konferencia egyrészt korszakfogalomként kívánja értékelni a hosszú reformációt, másrészt több évszázadra kiterjedő folyamat részeként értelmezni a reformációt alakító kulturális, társadalmi és teológiai jelenségeket.

A 87 angol nyelvű előadást magába foglaló konferenciára hibrid formában került sor, a részvétel három formában valósult meg: a helyszíni előadások mellett online és előzetesen felvételre rögzített előadások is elhangzanak. Ez a rendezvény a REFORC konferencia-sorozatának (Annual REFORC Conference on Early Modern Christianity) jubileumi 10. kiadása, amelynek a jelentőségét az is növeli, hogy a Bölcsészettudományi Kutatóközpont REFORC-tagságának 10. esztendejével esett egybe.

A MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet–Európában (1500–1800) Kutatócsoport munkatervének egyik csúcspontja ez a rendezvény,  amely egyszersmind a nemzetközi reformációkutatás kimagasló eseménye is volt 2021-ben. A konferencián elhangzott előadások írott változatából kötet készül, amely a  Vandenhoeck & Ruprecht kiadó Refo500 Academic Studies (R5AS) könyvsorozatában fog megjelenni.

A kutatócsoport tagjai közül Tóth Zsombor, Mihalik Béla, Gábor Csilla, Szegedi Edit és Móré Tünde adtak elő a konferencián.

A járványügyi előírásoknak megfelelően a távolságtartás szabályait betartva egy teremben max. 10 fő tartózkodhatott.

img 0058

A konferencia helyszíne: Bölcsészettudományi Kutatóközpont (1097, Budapest, Tóth Kálmán utca 4.), Windows Teams

konferenciafelhívásrészletes program, és további részletek: Tenth Annual RefoRC Conference

Az eseményről készült összefoglaló videó, valamint Tóth Zsombor nyitóelőadása megtekinthetőek a BTK YouTube-csatornáján.