Események

Az MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet-Európában (1500–1800) Kutatócsoport négynapos mesterkurzust rendezett 2022. március 20–24. között Hosszú reformáció: a vallási perzekúció hagyománya címmel.

A mesterkurzus a hosszú reformáció téziséhez kapcsolódó nemzetközi és hazai kutatások elméleti és módszertani eredményeit alkalmazta a régi magyarországi és erdélyi konfesszionális irodalom szövegeinek és ezek történeti kontextusainak kutatásában, az idei rendezvény fókuszában a vallási perzekúció tapasztalata állt. Az előadások és szemináriumok a kora újkori mártírológiai szövegek magyarországi recepciója mellett figyelmet fordítottak a magyarországi mártírológiai irodalom alakulására, a katolikus és az antitrinitárius gyakorlat tárgyalására is.

A mesterkurzust 2020. június 15‒18. között rendezték volna meg, de az eseményt a szervezők a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében későbbre halasztottak. Az új időpont 2022. március 20–25. volt, a helyszín pedig a BTK Irodalomtudományi Intézet.

Az eseményt a Kutatócsoport könyvbemutatója zárta, amelyen a Közvetítők és közvetítés, valamint a "daß er uns einen Correspondenten in Wien ausmache". című kötetekről beszélgettek.

img 0612

----------------------------------------------------------------------------------

Az eseményről készült képek letölthetőek.

Célcsoport: Irodalom- és történettudományi, valamint teológiai magiszter és PhD-képzésben részt vevő hallgatók, akiknek érdeklődése, kutatása a reformációfoxes book of martyrs irodalom- és egyháztörténetéhez kapcsolódik, maximum 10 fő

A jelentkezés feltételeiről és módjáról további részletek a letölthető felhívásban olvashatók.